Ombouw Roco 2-rail V60 115: verschil tussen versies
Versie van 23 feb 2010 om 17:31Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_bee8b09e9602-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Dit 2- railmodel van Roco is digitaal voorbereid. Het model is standaard af fabriek geschikt voor het 2-rail gelijkstroom systeem. Om het model geschikt te maken voor het 2-rail DCC-systeem, zijn op zich geen aanpassingen aan de locomotief noodzakelijk. Er hoeft dan alleen een (kleine)decoder te worden geplaatst. Wil je meer dan een rijrichting afhankelijke lichtwissel van de seinen, dan zijn er een aantal aanpassingen noodzakelijk. Zie verder hieronder.Deze locomotief heb ik voorzien van een ESU Lokpilot V3 decoder in combinatie met Krois digitale koppelingen. Hierbij een overzicht van de noodzakelijke aanpassingen voor deze locomotief. Overzicht aanpassingen:
Verwijderen kleine gewicht De kap is te verwijderen door het losdraaien van de buitenste schroeven in het onderstel. De middelste korte schroef laat ik nog even zitten om te voorkomen dat het hele onderstel uit elkaar valt. Na het verwijderen van de kap wordt de print zichtbaar met daarop een aansluiting voor een 8-polige NEM-stekker. Deze is op een flexible printed circuit cable (FPC) geplaatst (direct naast de motor) Verder zie je links het kleine gewicht en rechts het grote gewicht.
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_572f8a2504b9-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Een gebruiker op het Stummi forum heeft e.e.a. opgelost door het kleine gewicht in zijn geheel te verwijderen. In de vrijgekomen ruimte kan dan de decoder geplaatst worden. Punt is alleen dat dan de kap aan de achterzijde niet meer vast kan worden gezet. Het onderstel bungelt dan als het ware. Ik heb tijdelijk ook voor deze oplossing gekozen. Een definitievere oplossing is het gedeeltelijk wegfrezen van de bovenzijde van het gewicht. Alles kan dan gewoon teruggeplaatst worden. Ook de kap kan dan weer vastgezet worden. (kom ik dus op terug) Monteren Krois digitale koppelingen Het monteren van de Krois koppelingen is relatief eenvoudig. Draai alle schroeven aan de onderzijde los inclusief de middelste en demonteer daarna de onderzijde. De aanwezige beugelkoppelingen kun je nu eenvoudig vervangen door de Krois koppelingen. Na het vervangen van de koppelingen plaats je de middelste schroef weer terug om het onderstel bij elkaar te houden. Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_a05913c1cbba-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Ik heb ervoor gekozen om de Krois voor op AUX 1 (groen) en achter op AUX 2 (paars) aan te sluiten zodat de Krois ook onafhankelijk van elkaar te bedienen zijn. Om zo compact mogelijk in te bouwen, heb ik de printbaan van AUX 1 onderbroken op de plaats van de pijl op de foto. Deze printbaan loopt aan de linkerzijde van de locomotief over de hele lengte. De (-) van de Krois aan de voorzijde sluit je aan (solderen) op het soldeereilandje op de printbaan aan de voorzijde. De (+) van deze Krois sluit je aan op de (+) van het lampje. Deze is verbonden met de blauwe decoder aansluiting.
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_50f5755104ca-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_c551aedafe3c-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
De decoder met de standaard bos draad past niet op een nette wijze onder de kap. Ook zit de NEM-connector gedraaid tov de locatie van de decoder. Plaats je de decoder toch zo als op de foto hieronder getoond, dan loopt de onderzijde van de NEM-connector tegen de cardanas aan. Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_dc65153a8454-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235. Om het geheel fatsoenlijk te plaatsen heb ik dus het kleine gewicht verwijderd. De decoder plak je nu met de bedrading naar voren met een klein stukje dubbelzijdig plakkende tape op het huis van het wormwiel. Vervolgens kort je de bedrading in tot op de plaats waar de NEM connector boven de FPC-cable komt te zitten. De decoder aansluitingen soldeer je vervolgens in spiegelbeeld op de nu gedraaide NEM connector. Het geheel komt er dan ongeveer zo uit te zien en pas netjes onder de kap: Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_51281b03be10-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Als je deze handelingen hebt afgerond, kun je de kap weer vastzetten. Vervolgens dien er nog een paar CV's aangepast te worden. De digitale koppelingen heb ik op AUX 1 en AUX 2 gezet. Dit kun je natuurlijk zo laten maar de kans op het doorbranden van de koppelingen is nu erg groot bij activering. De Krois koppelingen mogen namelijk maximaal 10 seconden bekrachtigd worden. De Lopi III heeft een timerfunctie voor dit soort toepassingen. Daarvoor moet je CV 115 en CV 116 instellen op 200. Hierdoor worden de functieuitgangen in dit geval voor maximaal 5 seconden bekrachtigd. Als je dat wilt, kun je ook de rangeerverlichting aan een functie toekennen. Standaard activeer je met F3 de vooraf ingestelde rangeersnelheid. Voor rangeren dienen de front- en sluiseinen tegelijkertijd te branden. De front- en sluitseinen heb ik ook aan F3 toegewezen. Met F3 activeer je nu zowel de rangeersnelheid als de rangeerseinen.
|