Ombouw Roco 2-rail BR 200Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_b1f0e60ab107-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Type locomotief: BR 200 (V200 035)
Dit 2- railmodel van Roco is niet digitaal voorbereid. Het model is standaard af fabriek geschikt voor het 2-rail gelijkstroom systeem. Om het model geschikt te maken voor het 2-rail DCC-systeem, zijn een aantal aanpassingen aan de locomotief noodzakelijk. Deze locomotief voorzie ik van een ESU loksound decoder. Voordat je nu enthousiast begint met de ombouw, wil ik je meegeven dat de uiteindelijke geluidskwaliteit van de ombouw hier tegenvalt. Uiteraard is in dit geval iemands verwachting persoonlijk. De tegenvallende geluidskwaliteit ligt in dit geval niet aan de decoder maar aan de beschikbare ruimte voor de speaker in dit type locomotief. Ook is er inmiddels van dit type loc een digitaal voorbereid exemplaar leverbaar van Roco. Hierbij een overzicht van de noodzakelijke aanpassingen voor deze locomotief:
Overzicht aanpassingen:
Deels verwijderen van het locomotief gewicht Zoals gezegd is er in de locomotief maar zeer beperkt ruimte voor de inbouw van een decoder en een speaker. Daarom begin ik met een paar relatief eenvoudige aanpassingen om plaats te maken voor de geluidsdecoder. Na het verwijderen van de kap,die is bevestigd met 2 schroeven,wordt het loc. gewicht zichtbaar:
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_bba7f5c9009a-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_1faeb91e14e1-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Nu er een plek is gevonden voor de decoder, moet deze natuurlijk nog worden aangesloten op de print. De print is bereikbaar na het verwijderen van de loc. gewichten. Om de decoder op de print aan te kunnen sluiten, dienen eerst spoelen, diodes, weerstanden etc. van de gehele print verwijderd te worden. De standaard lampjes (van 12V) kun je het beste vervangen door exemplaren die de decoder spanning van ca. 16V aan kunnen. Uiteraard kun je natuurlijk ook LED's toepassen. Vergeet in dat geval niet om een geschikte voorschakel weerstand toe te passen. De print is na een aantal aanpassingen geschikt om de decoder op aan te sluiten.De enige aansluitingen die ongewijzigd kunnen blijven zitten, zijn de draden die naar de beide draaistellen lopen. Na demontage van eerdergenoemde onderdelen ziet de print er zo uit:
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_44db11b34c47-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Vervolgens moeten er 3 printbanen onderbroken worden. Dat kan met een kleine inslijping. Hier de 1e:
Vergeet niet als laatste om ook de witte draad goed aan te sluiten. (zie foto hierboven) Inbouwen van de speaker voor het geluid In de kap zitten geen openingen waardoor het geluid van een speaker goed verspreid kan worden. Ook onder de lok zitten geen plaatsen zoals bijvoorbeeld de tank waar eventueel een speaker in geplaatst kan worden. Omdat ik niet een draaistel wilde opofferen om een speaker te kunnen plaatsen of iets dergelijks, heb ik de werkplek van de machinist aan één zijde opgeofferd. Door het monteren van een naar onderen gerichte speaker, verkrijg je een relatief redelijke verspreiding van het geluid. Op de volgende foto zie je een detailfoto's van het cabinedeel dat aangepast wordt. Onder de beide verhogingen zitten de lichtgeleiders voor de front/sluitseinen.Een deel daarvan dient intact te blijven om het speakertje te ondersteunen.
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_da7c61886663-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_75734b670520-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235.
Als je de standaard interieur kleur van deze locomotief niet mooi vindt, kun je nu van de gelegenheid gebruik maken om deze grijs te maken. Voor een mooie geïllustreerde beschrijving hoe dit te doen,kun je op deze site http://www.hetgroterdamproject.nl kijken. Na al deze werkzaamheden uitgevoerd te hebben, is het tijd geworden voor de laatste controles op o.a. kortsluitingen. Als alles correct is aangesloten, kan de loc getest worden op bijvoorbeeld een programmeerspoor. Afhankelijk van type loksound decoder, dient het geluid nog geladen te worden met de ESU- lokprogrammer. Hierna kan de loc zo nodig verder getest worden. Uiteraard is het mogelijk om de loc op dezelfde wijze van een gewone lokdecoder (dwz zonder geluidsfuncties) te voorzien. |