Modelspoorwijzer.net

Modelspoorwijzer.net Wiki:Wat "negeer alle regels" betekent

Ga naar: navigatie, zoeken
Text-x-generic.svg Deze pagina is zelf geen reglement of richtlijn, maar is bedoeld om Modelspoorwijzer:Negeer alle regels aan te vullen. Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op het forum.

Om bij te dragen aan de Modelspoorwijzer Wiki hoef je geen regels te leren. Als wat je doet redelijk lijkt, zal het over het algemeen wel goed zijn, en als het niet goed is, maak je dan geen zorgen – we maken allemaal fouten. Ook de ergste fouten zijn makkelijk terug te draaien; oudere versies van een pagina blijven staan in de geschiedenis en kunnen hersteld worden. Als iemand het niet eens is met je wijziging, zullen we er rustig over praten, en kijken of er een oplossing is. Dus maak je geen zorgen. Modelspoorwijzer:Voel je vrij en ga je gang, en veel plezier met meewerken aan deze wiki.

Ondanks de naam is "negeer alle regels" niet bedoeld om de regels te saboteren. Het doel ervan is om te vermijden dat de regels saboteren wat we hier aan het doen zijn: een wiki bouwen. De regels zijn helemaal niet belangrijk in vergelijking met dat doel. Helemaal niet. Als ze helpen dat doel te bereiken, is dat prima. Als ze het bereiken van dat doel belemmeren, worden ze met het grootste gemak genegeerd.

Wat "negeer alle regels" betekent

 1. Je hoeft de regels niet te leren om bij te dragen aan de Modelspoorwijzer Wiki. Dat is hierboven al gezegd, en het is belangrijk om het te herhalen.
 2. Volg de instructies niet zonder erbij na te denken, maar kijk of de wiki verbeterd wordt of beschadigd raakt door elke wijziging. (Zie ook Modelspoorwijzer:Gebruik het gezond verstand.)
 3. Regels verkrijgen hun macht om verplichtingen op te leggen niet door op een pagina neergezet te worden en dan het predicaat "reglement" te krijgen, maar doordat ze een afspiegeling zijn van de gedeelde meningen en praktijken van vele mensen.
 4. De meeste regels zijn uiteindelijk beschrijvend, niet voorschrijvend; ze beschrijven de bestaande praktijk. Soms zijn ze verouderd.
 5. Een "WikiAdvocaat" spelen werkt niet. Achterdeurtjes en uitweggetjes bestaan niet op wiki's. De Modelspoorwijzer Wiki is geen bureaucratie, geen rechtbank, geen variant van het spel Nomic, waarin de spelers de regels tijdens het spel mogen veranderen, en het is niet het kaartspel Mao, waarin de regels voor de spelers aanvankelijk geheim zijn.
 6. De geest van de regel is belangrijker dan de letter. Het gemeenschappelijke doel van het bouwen van een modelspoor wiki is het belangrijkst.
 7. De regels volgen is minder belangrijk dan het gezond verstand gebruiken en nadenkend en bedachtzaam zijn. Denk er altijd aan dat niet alleen mensen die het met je eens zijn goede inzichten hebben.

Wat "negeer alle regels" niet betekent

 1. "Negeer alle regels" betekent niet dat alles mag. Het is geen troefkaart en ook geen vrijbrief. Iemand die een regel negeert moet desgevraagd kunnen uitleggen in welk opzicht de wiki daar baat bij heeft.
 2. "Negeer alle regels" hoeft je er niet van te weerhouden om iemand erop te wijzen dat hij een regel overtreden heeft, maar bedenk wel dat hij er wellicht een goede reden voor, of bedoeling mee, had.
 3. "Negeer alle regels" voldoet niet als antwoord wanneer iemand je vraagt waarom je een regel overtreden hebt. De meeste regels stoelen op ruime ervaring en zouden daarom alleen overtreden mogen worden als er een goede reden voor is.
 4. "Negeer alle regels" ontslaat je niet van enige verantwoordelijkheid. Je bent er nog steeds op aan te spreken als je bewerkingen ongunstig uitpakken voor de wiki of voor andere gebruikers.
 5. "Negeer alle regels" is geen uitnodiging om deze wiki te gebruiken voor andere doeleinden dan het opbouwen van een modelspoor wiki.