Modelspoorwijzer.net

Kopspoor

Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: /usr/local/bin/convert: No such file or directory
Afbeelding: Frans Nikkels
Kopstation Enschede

Een kopspoor is een doodlopend spoor bij spoor- of tramweg waardoor de trein of tram niet verder kan rijden maar in tegengestelde richting zijn reis zal moeten vervolgen. Het materieel dat gebruik maakt van de kopsporen moet dus voor 2 richtingen geschikt zijn. Voor treinstellen is dat geen probleem, aan beide zijde zit een cabine. De machinist hoeft dus alleen maar naar de andere kant van het treinstel te lopen om zo zijn reis te kunnen vervolgen. Voor trek- duwcombinaties geldt hetzelfde. Echter bij een trekken voertuig, zoals een locomotief, zal dit voertuig moeten omlopen, waarbij deze via een parallelspoor naar de andere zijde van de trein wordt gereden, of dat er een tweede locomotief aan de achterzijde wordt gekoppeld, waarbij de locomotief vooraan de trein meestal wordt afgekoppeld.
Het verschil tussen een kopspoor en een zakspoor is dat een kopspoor maar één perron naast zich heeft liggen en niet zoals zaksporen aan beide zijden een perron.

Op verschillende stations vind je deze kopsporen terug. Zo bestaat Den Haag centraal station uit alleen maar kopsporen net als Enschede. Dit soort stations noemen we kopstations