Modelspoorwijzer.net

Modelspoorwijzer.net Wiki:Wat moet je niet doen

Ga naar: navigatie, zoeken
Crystal Clear action lock1.png
Dit is een beveiligde pagina.

Nieuwelingen zijn van harte welkom - zonder hen zal dit project tot stilstand komen! Voel je vrij om artikelen toe te voegen of te veranderen! We beschouwen onszelf als een groep van gelijken, die allemaal samenwerken, nieuwelingen zowel als (zeer) oudgedienden. Als je een hekel hebt aan regels en wat daarop lijkt, houd dan hier op met lezen, en ga je eigen, vrije gang.

Hieronder vind je suggesties die je leven hier makkelijker en leuker kunnen maken. Er zijn verschillende fouten die nieuwe Modelspoor gebruikers vaak zullen maken, en daarom hebben we deze lijst samengesteld. Het gaat hier dus om dingen die je liever niet doet als je met de Modelspoorwijzer Wiki bezig bent:

Tekst of ander materiaal inbrengen zonder toestemming van de auteur of andere rechthebbende
De meeste teksten, afbeeldingen, enzovoort, vallen onder het auteursrecht. Zonder toestemming overnemen, bewerken of verder verspreiden van zulk beschermd materiaal is onwettig en schadelijk voor de Modelspoorwijzer Wiki. Dergelijk materiaal zal steeds verwijderd worden.
Bewerkingsoorlogen voeren
Over sommige bijdragen ontstaat onenigheid. Blijf dan niet telkens elkaars bijdragen terugdraaien, maar treed in overleg op het forum. Het valt sterk aan te raden om niet vaker dan één keer een wijziging ongedaan te maken; treed daarna altijd in overleg. Bij bewerkingsoorlogen kunnen pagina's tijdelijk beveiligd worden tegen bewerkingen, of kunnen de vechtende partijen zelfs voor korte tijd geblokkeerd worden.
Je te veel zorgen maken dat je problemen veroorzaakt
Je gaat vast wel eens iets verkeerd doen, dat doen we allemaal. Maar dan helpt de rest ook wel bij het opruimen van de rommel. En als het eindresultaat maar goed is, vinden we dat helemaal niet erg. Dus: wees niet bang een pagina te veranderen!
Denken dat er zoiets is als een "auteur" van een artikel dat je leest
Veel nieuwkomers denken dat elk artikel een eigen, officiële auteur heeft. Dat maakt ze bang om een artikel te verbeteren, en in plaats daarvan gaan ze op het forum schrijven wat ze zelf ook aan het artikel hadden kunnen veranderen of toevoegen. Geen enkel artikel hier heeft een officiële auteur, zelfs als slechts één persoon eraan geschreven heeft! Iedereen mag aan een artikel werken. Als je een probleem, een fout, een onvolledigheid in een artikel ziet, en weet hoe je het kunt verbeteren, verbeter het dan. Gebruik de overlegpagina op het forum niet om te vertellen dat je een spelfout verbeterd hebt - we begrijpen dat zonder toelichting ook wel. Gebruik wel de overlegpagina op het forum als de fatsoenlijkheid van je vraagt dat je uitlegt wat je veranderd hebt of waarom, of om eerst een vraag te stellen. Voor meer informatie, zie Voel je vrij en ga je gang.
Modelspoorwijzer Wiki als een woordenboek zien
Korte basisartikelen met slechts weinig meer dan een woordenboekdefinitie zijn zeker nuttig, maar Modelspoorwijzer is niet bedoeld voor het geven van definities voor standaardwoorden, of het creëren van een woordenboek. Merk overigens op dat het definiëren van diverse jargons wel wordt aangemoedigd. Zie voor meer informatie wat de Modelspoorwijzer Wiki niet is.
Modelspoorwijzer Wiki als een kletsruimte gebruiken
Op overlegpagina's op het forum kun je gemakkelijk in een emotioneel debat over een bepaald onderwerp belanden. Tenzij het artikel op basis daarvan verbeterd wordt (wat bij lange, emotionele discussies zelden het geval is), is het beter je gedachten voor je te houden. Wij proberen een encyclopedie te maken. Zie Wat de Modelspoorwijzer Wiki NIET is en Objectiviteit.
Artikelen over jezelf schrijven
Schrijven over jezelf wordt sterk afgeraden. Zulke teksten worden doorgaans zeer kritisch bekeken en lopen een grote kans verwijderd te worden. Bedenk dat je zelf meestal niet de juiste persoon bent om je eigen relevantie te beoordelen, en dat de Modelspoorwijzer Wiki geen platform is om jezelf te presenteren.
Modelspoorwijzer beoordelen of proberen om beleid, richtlijnen of processen te veranderen voordat je begrijpt hoe het een en ander werkt
Modelspoorwijzer is nog altijd in beweging en veel mensen met allerlei verschillende achtergronden en expertises hebben aan de ontwikkeling ervan gewerkt, ze hebben er veel over nagedacht. Sommige mensen komen hier aan, en omdat ze niet snappen wat de Modelspoorwijzer Wiki is, hoe het werkt, en waarom, beginnen ze te roepen om meer controle. Of ze beoordelen de Modelspoorwijzer Wiki op basis van nieuwe, onvolledige of in bewerking zijnde artikelen. Leer met de (tijdelijke) onvolmaaktheden te leven. We werken hier met z'n allen aan en langzaam maar zeker wordt het beter. Zie Modelspoorwijzer Wiki en Veel gestelde vragen voor meer informatie over het project.
Je grenzen uit het oog verliezen
Hoewel dat vanzelf lijkt te spreken, kan het soms verbazend moeilijk zijn om koel te blijven. Vooral als je je bij een onderwerp sterk betrokken voelt, worden de emoties je al gauw de baas. Zelfkennis en zelfbeperking zijn hier de beste raadgevers; bedenk ook dat de meesten van ons wel eens ten prooi zijn aan heftige emoties bij het wikiwerk. Laat dat niet escaleren. Soms helpt het om afstand te nemen, en, vooral, om te beseffen dat ook de ander zijn overwegingen en zijn goede wil heeft. Blijf nuchter! — Dat laatste was figuurlijk bedoeld; maar ook genotmiddelen kunnen natuurlijk tot grensvervaging leiden, dat verschijnsel is op het internet volop bekend. De wiki heeft niets (niets) te zeggen over jouw consumptiegedrag, en wíl dat ook helemaal niet. Alleen, doe geen dingen die je in andere toestanden ook niet zou doen. En vooral: beleef plezier aan het werk en aan de samenwerking.

Deze lijst bevat slechts de meest voorkomende valkuilen voor nieuwe personen in de Modelspoorwijzer Wiki; maar heus, ook anderen zijn er niet immuun voor. Voor andere 'regels' of suggesties, zie Toch een paar regels.