Kopspoor: verschil tussen versies
Versie van 24 okt 2010 om 16:15Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: convert: no decode delegate for this image format `' @ error/constitute.c/ReadImage/564. convert: no images defined `/tmp/transform_0b10c39a8b3d-1.jpg' @ error/convert.c/ConvertImageCommand/3235. Een kopspoor is een doodlopend spoor bij spoor- of tramweg waardoor de trein of tram niet verder kan rijden maar in tegengestelde richting zijn reis zal moeten vervolgen.
Het materieel dat gebruik maakt van de kopsporen moet dus voor 2 richtingen geschikt zijn. Voor treinstellen is dat geen probleem, aan beide zijde zit een cabine. De machinist hoeft dus alleen maar naar de andere kant van het treinstel te lopen om zo zijn reis te kunnen vervolgen. Voor trek- duwcombinaties geldt hetzelfde.
Echter bij een trekken voertuig, zoals een locomotief, zal dit voertuig moeten omlopen, waarbij deze via een parallelspoor naar de andere zijde van de trein wordt gereden, of dat er een tweede locomotief aan de achterzijde wordt gekoppeld, waarbij de locomotief vooraan de trein meestal wordt afgekoppeld.
Op verschillende stations vind je deze kopsporen terug. Zo bestaat Den Haag centraal station uit alleen maar kopsporen net als Enschede. Dit soort stations noemen we [1] |