Modelspoorwijzer.net

Digitaal

Ga naar: navigatie, zoeken

Algemeen

Een digitaal signaal is in essentie een reeks nullen en enen. Het begrip digitaal is afkomstig van het Latijnse woord digitus, dat vinger betekent omdat men vroeger met de vingers (af)telde. Zie voor een complete beschrijving Wikipedia: Digitaal.

Modelspoor

In de wereld van modelspoor wordt met digitaal meestal de vorm van besturing bedoelt waarbij een trein voorzien is van een locdecoder, een stukje elektronica dat voor de aansturing van de trein zorgt. Op de rails wordt een digitaal signaal aangesloten volgens een bepaald protocol waarin de verschillende opdrachten zoals de snelheid zijn verwerkt. De locdecoder snapt dit en zal de trein deze snelheid laten rijden. Iedere trein krijgt hierbij een uniek adres zodat elke trein individueel te besturen is. Naast de snelheid is het ook mogelijk andere functies worden aangestuurd. Andere functies kunnen bijvoorbeeld geluid of een rookgenerator zijn maar ook een mechanisch werkende pantograaf of extra verlichting.

Niet alleen treinen kunnen digitaal worden aangestuurd, ook wissels, seinen en andere toebehoren kunnen digitaal aangestuurd worden.

Zie voor meer informatie Besturingssystemen:Digitaal.

Zie ook