Modelspoorwijzer.net

Aansluiten van de rails

Ga naar: navigatie, zoeken

Aansluiten van de rails

Inleiding

De rails moet, om te kunnen rijden, worden aangesloten op de voeding (transformator, dcc centrale of booster). Daarvoor kun je een ringleiding gebruiken. (ook wel CVL of centrale voedings leiding).

Een hele zekere, storingsvrije methode die je hiervoor kunt gebruiken is om ieder stuk rails aan de voedingsspanning te verbinden, ook al zitten er rail-lasjes tussen (die Tillig dingen klemmen niet zo goed). Hieronder wordt beschreven hoe op Wassedam (digitaal dcc) van deze wijze van aansluiting gebruik wordt gemaakt.

Vijlen

Ik begin met het vijlen van een stukje van de onderkant van de rails (afb 1). Ik gebruik Tillig Elite rails, en die is gebruineerd. Na vijlen laat het zich heel goed solderen. Deze rails (ik gebruik bijna alleen maar flexen) heeft ook de eigenschap dat de bielzen om en om links en rechts zijn verbonden met de volgende biels. Daartussen is altijd een plekje te vinden. Na het vijlen gebruik ik mijn vijltje om de verbinding tussen de bielzen open te houden (afb 2).

afb. 1 - Vijlen
afb. 2 - Open houden

Vertinnen

Om te beginnen moeten beide te solderen delen worden vertind. In dit geval de rails (afb 3, en de draad (afb 4).

afb. 3 - Vertinnen van de rails
afb. 4 - Vertinnen van de draad

Vastzetten

Dan wordt de draad op de rails vastgezet. Natuurlijk moeten beide zijden van de rails worden aangesloten! Nu kan de rails worden vastgelijmd. Op de juiste plaats boor je een gaatje om de draad door te voeren.

afb. 5 - Draad aan de rails solderen
afb. 6 - Draad doorvoeren naar onderen

Aansluiten aan de Ringleiding

De draden worden aangesloten op de ringleiding. De gemeenschappelijke retour leiding is bij mij de bruine draad uit de centrale. De aansluiting hiervan gaat rechtstreeks naar de ringleiding zelf (afb 7). De rode draad is de andere DCC voedingsdraad, die wordt via een bezetmelder aangesloten (afb 8).

afb. 7 - Bruin naar Common Ground
afb. 8 - Rood naar bezetmelder

De Ringleiding zelf

De bezetmelders worden rechtstreeks op de ringleiding aangesloten. Zoals je ziet gebruik ik voor de rode draad in de ringleiding de geel-groene, simpelweg omdat die veel beter te krijgen is dan rood (afb 9).

Op afb. 10 zie je het ringleiding aansluitpunt voor mijn klimspiraal. Dit is redelijk eenvoudig, omdat er alleen maar DCC signaal naar toe hoeft, dus maar twee draden. Mogelijk dat er in de toekomst nog draden bij komen voor een vaste wisselspanning als voeding voor servo aansturingen etc.

afb. 9 - CVL rood naar bezetmelder
afb. 10 - eenvoudig CVL aansluitpunt

Afsluitend

Omdat op bovenstaande wijze ieder railstuk een eigen voedingsaansluiting krijgt, is dit een hele zekere wijze van voeden van je rails.