Help:TekstopmaakDit is een beveiligde pagina.
Hier lees je hoe je een tekst kunt structureren en opmaken. Suggestie: houd deze pagina in een apart venster bij de hand tijdens het schrijven van teksten. Wellicht wil je deze pagina bookmarken of toevoegen aan je favorieten. Uitproberen van de tekstopmaak kan op de testpagina. InhoudIntroNaast de korte inleidende tekst is er in deze eerste alinea ruimte voor achtereenvolgens een infobox, positiekaart, zijbalk, afbeelding en een inhoudsopgave. In de introductietekst probeer je het lemma vooraan in de openingszin te zetten en geef je deze vetgedrukt weer. Als het lemma ook kan verwijzen naar andere artikelen met dezelfde titel, dan kun je bovenaan in het artikel daarnaar doorverwijzen met bijv. Infobox, Zijbalken, PositiekaartEen infobox vat het onderwerp met kernbegrippen kort samen. Infoboxen zijn vaak per categorie herkenbaar vormgegeven en verwijzen soms onderaan naar het portaal waar het betreffende onderwerp binnen valt. Voor deze infoboxen staan sjablonen ter beschikking waarbij je de parameters zelf nog moet invullen. Waar infoboxen de diepte in gaan, zoeken zijbalken de breedte op: onderwerpen die direct verwant zijn aan het onderwerp staan hierin gerubriceerd. Het maakt een paragraaf 'Zie ook' vaak overbodig. Ook hiervoor zijn sjablonen. InhoudsopgaveBij vier of meer koppen komt er automatisch een inhoudsopgave zoals bovenaan deze pagina. In uitzonderlijke gevallen kun je de inhoudsopgave ook verplaatsen, verbergen of juist tonen in geval van drie of minder secties, maar in gewone artikelen wordt dit niet gewaardeerd.
PaginaindelingKoppen en sectiesNieuwe secties worden voorafgegaan door koppen die je maakt met het =-teken. De eerstegraads kop is altijd de paginatitel (lemma) en hoef je dus niet in het bewerkingsvenster te typen. Voor het maken van tweedegraads koppen type je Als de link [bewerken] (rechts van de sectietitel) storend werkt, kun je deze verbergen met de code Alinea's en regeleindenAlinea's maak je door in het bewerkingsvenster een witregel tussen twee alinea's te laten. Dit is beter dan Horizontale scheidingslijnEen horizontale scheidingslijn creëer je door in de knoppenbalk boven het bewerkingsvenster te klikken op het desbetreffende ikoontje of door Lettertype, lettergrootteLettertypeTechnische termen worden weergegeven met de tt-tags. 'Management Controller' wordt dan Toepassing:
Voor een niet-proportioneel lettertype voeg je een spatie toe aan het begin van de tekst. Bij grote stukken tekst kun je de tekst ook tussen Er is geen terugloop, denk aan regeleinden. Toepassing:
Om broncode te typen binnen een regel typ je LettergrootteIn koppen en sjablonen wordt de lettergrootte vanzelf bepaald. Verdere toepassingen van verschillende lettergroottes zijn er nagenoeg niet. Tekst kan eventueel groter en kleiner dan normaal worden geschreven. Typ vóór een woord Toepassing:
LetteropmaakBoven het bewerkingsvenster staan voor de meest toegepaste opmaak een aantal knoppen waarmee je tekst kunt vet maken of cursiveren, een in- of externe link kunt maken, een afbeelding of mediabestand kunt invoegen, een wiskundeformule kunt toepassen of een tabel kunt aanmaken. Voor alle opmaakkenmerken geldt: wees spaarzaam in het toepassen ervan. Kies bij benadrukken van een woord daarom ook eerst voor cursief en dan pas voor vet. Het gebruik van deze Wiki-syntaxis verdient de voorkeur, terwijl standaard HTML-codes als <b>, <i>, <em>, <cite> of <strong> ook werken. VetEen vet lettertype krijg je door links en rechts van een woord drie rechte apostrofs te plaatsen of door simpelweg op desbetreffende knop boven het bewerkingsvenster te klikken. Toepassing:
CursiefEen cursief lettertype krijg je door links en rechts van een woord twee rechte apostrofs te plaatsen of door simpelweg op desbetreffende knop boven het bewerkingsvenster te klikken. Toepassing:
OnderstrepenAangezien links nagenoeg altijd zijn onderstreept, wordt het zelf onderstrepen van woorden afgeraden. Is het toch nodig om een tekst te onderstrepen dan kan dit met de codes Toepassing:
DoorstrepenHet doorstrepen van tekst gaat met de codes Toepassing:
Nadruk leggenGebruik zo min mogelijk nadruk, indien mogelijk, met andere woorden: gebruik liever In het algemeen wordt vet in een artikel gereserveerd voor de te definiëren term, en eventueel voor in het artikel gemelde synoniemen daarvan, worden woorden of zinnen in een vreemde taal in a foreign language cursief geplaatst en worden Nederlandstalige titels geaccentueerd door deze 'tussen enkele aanhalingstekens' te plaatsen. Tekstkleur, achtergrondkleurOm een tekst een kleur te geven typ je voor een woord <div style="background:lightgrey"> en erna </div> wat resulteert in hetgeen hier het geval is.
Een andere optie is Kleuren vul je in met hun Engelse benaming of met hexadecimale kleurgetallen waarmee vele tinten mogelijk zijn.
Toepassing:
Superscript, subscriptIn het venster 'Speciale tekens' onder het bewerkingsvenster staan enkele tekens voor superscript: °, ¹, ², ³, ©, ® en ™. Voor andere toepassingen kun je tekst plaatsen tussen Kapitalen, kleine kapitalenVoor het benadrukken van een woord geen kapitalen gebruiken, maar eerder een cursief lettertype. RegelopmaakUitlijnenHet uitlijnen (links, rechts of gecentreerd weergeven) kan als volgt worden gedaan. Typ voor een sectie, alinea, bestand, enzovoorts
<div style="text-align: left"> en erna </div> om het links uit te lijnen. Typ voor een sectie, alinea, bestand, enzovoorts
<div style="text-align: center"> en erna </div> om het te centreren. Typ voor een sectie, alinea, bestand, enzovoorts
<div style="text-align: right"> en erna </div> om het rechts uit te lijnen. LijstenEr zijn ongeordende lijsten waarin jezelf de volgorde kunt bepalen, maar ook genummerde lijsten die zelf automatisch doornummeren. Definitielijsten moeten ook handmatig worden geordend. Zie [Help:Alfabetiseren] voor de richtlijnen om de items het op alfabetische volgorde zetten. Ook kunnen opsommingen op volgorde worden getoond met een code. Ongeordende lijstenOngeordende lijsten maak je door een
Genummerde lijstenGenummerde lijsten maak je op dezelfde manier als ongeordende lijsten, maar dan door een
DefinitielijstenDefinitielijsten voor het weergeven van betekenissen maak je met de puntkomma. Die methode wordt aanbevolen boven *'''term''':definitie omdat dit een duidelijkere html tot gevolg heeft waardoor de pagina toegankelijker wordt voor alternatieve browsers (blinden, surfen via gsm). Voorbeeld 1:
Voorbeeld 2:
Voorbeeld 4 (meerdere termen met eenzelfde betekenis):
InspringenInspringen doe je door een dubbele punt toe te voegen aan het begin van een regel. Meerdere dubbele punten betekent meer inspringen.
Speciale tekensOnder de bewerkingspagina staan ook de meest voorkomende speciale tekens. Door er op te klikken worden deze in de tekst ingevoegd. Zie voor een overzicht van bijna alle speciale tekens Help:Speciale tekens. AfsluitingenAan het eind van een artikel staan vaak de achtereenvolgende paragrafen 'Zie ook', 'Externe links' en 'Bronnen, voetnoten, referenties', gevolgd door navigatiebalken en categorieaanduidingen. Geheel onderaan in het bewerkingsscherm komt de verwijzing naar het artikel in een andere taal wat in een kolom links van het artikel zichtbaar wordt. VoetnotenVoetnoten kunnen als volgt worden ingevoegd:
Terug naar top van de pagina doe je zo:
Zie ook:Sjabloon:Appendix Zie ook |